Corinna

Niemeyer

Dirigent

Corinna Niemeyer werd in september 2018 aangesteld als assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.


Als gastdirigent stond ze onder meer voor het Gürzenich-Orchester Köln, het Konzerthausorchester Berlin, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, het Yomiuri Nippon Symphony Orchestra Tokyo, het Musikkollegium Winterthur, het Nagoya Philharmonic Orchestra en het Osaka Philharmonic Orchestra.


Haar debuut bij de Oper Köln in mei 2017 werd gevolgd door een intensieve samenwerking in seizoen 17/18, waarbij ze talrijke uitvoeringen dirigeerde (Le Nozze di Figaro, La Traviate). In 2016 leidde ze een hedendaagse productie (U.Zimmermann “Weiße Rose”) in Theater Augsburg.

In seizoen 2018/19 staat ze voor het eerst voor het orkest van de Komischen Oper Berlin en de Opéra National du Rhin. Ook keert ze terug bij onder meer het Konzerthausorchester in Berlijn, nadat ze daarmee veelgeprezen concerten gaf op de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

Corinna Niemeyer heeft meerdere prijzen gewonnen bij internationale dirigeercompetities (Tokyo International Conducting Competition 2015, Talent Chef d'orchestre 2014 Paris).

Sinds 2012 werkte ze met Francois-Xavier Roth bij talloze projecten (o.a. hedendaagse programma’s voor het ‘Musikfest Berlin’) met het SWR-symfonieorkest Baden-Baden en Freiburg. Sinds 2016 werkt ze ook als assistent van Ivan Fischer.

Corinna Niemeyer staat ook bekend om haar enthousiaste, innovatieve en publieksgerichte benadering om muziek over te brengen. Sinds 2016 dirigeert ze ook een kinderorkest (DEMOS) in de Philharmonie Parijs.

Tijdens haar studie werd ze artistiek directeur van het Orchestre Universitaire de Strasbourg. Op uitnodiging van de Europese Commissie dirigeerde zij het orkest tijdens de Europese ereceremonie voor Helmut Kohl in het Europees Parlement. Van 2016 tot 2018 was ze docent en hoofddirigent aan de Sorbonne-universiteit in Parijs en blijft ze als gastdirigent verbonden aan het Sorbonne-orkest.

Corinna Niemeyer heeft een masterdiploma in orkestdirectie van de Hochschule der Künste Zürich en studeerde orkestdirectie, cello en musicologie aan de conservatoria van Karlsruhe, München en Shanghai. Ze volgde masterclasses bij Bernard Haitink, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen en David Zinman.

In 2018 ontving Corinna van het Duitse Consulaat Generaal in Straatsburg de 'Prix de l'Amitié franco-allemande' voor haar grensoverschrijdende culturele betrokkenheid.